Askel 2

Miksi tupakoin?

Minkälaisia ajatuksia lopettaminen herättää?

Tupakoinnin lopettaminen on päätös, jota ei tarvitse katua. Lopettamiseen liittyy kuitenkin monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Lopettaminen voi jännittää, turhauttaa ja pelottaakin. Mielessä pyörii ajatuksia siitä, millä tavalla käyttäydyn, kun vieroitusoireet iskevät. Mahdanko onnistua – ja mitä jos retkahdan?

Kukaan ei ole tarkoituksella tullut riippuvaiseksi tupakasta. Kaikki ovat myös kuulleet tupakoinnin aiheuttamista haitoista. Tupakointi vahingoittaa koko elimistöä. Aikaa ja rahaa kuluu, eikä tupakointi ole enää trendikästä. Riippuvuus määräilee arkea ja tietyissä tilanteissa koko ikävä tapa aiheuttaa surua ja häpeää.

Haittanäkökulmien lisäksi on hyvä huomata, että koska ihmiset tupakoivat, tupakointiin liittyy myös myönteisiä asioita. Tupakointia lopettaessa onkin hyvä tiedostaa, minkälaisessa roolissa tupakka on ollut omassa elämässä.

Happy father's day! Child daughter congratulating dad and giving him postcard. Daddy and girl smiling and hugging. Family holiday and togetherness.

Mitä tupakointi sinulle merkitsee?

Tupakointi aiheuttaa aivoissa mielihyvän tunteen. Tupakointi voi toimia esimerkiksi hyvänä ystävänä tai ensiapuna erilaisiin tunnereaktioihin. Toiselle se on vain tapa kuluttaa aikaa tai mahdollisuus ottaa pieni rentouttava hetki itselleen. Tupakointi voi yhdistää ihmisiä ja tiettyjä porukoita.

Voit muistella aikaa, jolloin tupakka tuli osaksi arkeasi. Mikä ajoi ehkä kokeilemaan ja missä vaiheessa tupakoinnista tuli arkinen asia? Palauta mieleesi, mitä tupakointi edusti sinulle silloin. Edustiko tupakointi esimerkiksi mukaanpääsyä tiettyyn porukkaan tai lähinnä jännittäviä hetkiä kaveriporukassa? Entä miten tupakoinnin merkitys on muuttunut vuosien varrella? Esimerkiksi lapsiperhearjen tiimellyksessä tupakointihetket voivat antaa pienen irtioton tai rentoutumishetken.

Father and daughter

Listaa hyödyt ja haitat

Hyöty-haittaerittelyn avulla voit pohtia tarkemmin, mitä tupakointi sinulle merkitsee. Lomake ohjaa sinua tarkastelemaan hyötyjä ja haittoja sekä tupakoinnin että sen lopettamisen näkökulmista. Suosittelemme pohtimaan hyötyjä ja haittoja paitsi oman hyvinvoinnin, myös perheen ja läheisten sekä arjen hallinnan näkökulmista.

Kiinnitä erityistä huomiota siihen, mitä hyvää koet saavasi tupakoinnista. Ymmärsit oikein: tässä tehtävässä on lupa pohtia myös tupakoinnin tuomia hyötyjä. Pohdi, mitä tupakointi sinulle antaa.

Pohdi seuraavia kysymyksiä:

Tupakointia lopettaessa on todella tärkeää oivaltaa, että lopettaessa menettää myös tupakoinnin tuomat myönteiset asiat. Tämän oivalluksen myötä olet lopettamisen suhteen ratkaisevassa pohdintakohdassa valmistautuessasi nikotiinittomuuteen. Kukapa haluaisi luopua nopeasta ja tutusta tavasta lievittää hankalia tunteita ja stressaavia hetkiä! Jos tupakka on tähän asti toiminut nopeana stressinlievittäjänä, pohdi miten voisit jatkossa helpottaa stressiäsi ilman tupakkaa? Entä miten jatkossa voisit tauottaa töitäsi ja palkita itseäsi ilman sitä totuttua tupakkaa?

Mitä haittaa tupakoinnista on lapsellesi?

Tupakointi raskausaikana lisää raskaushäiriöiden riskiä ja vaarantaa täten raskauden normaalin etenemisen. Tupakointi altistaa esimerkiksi keskenmenolle, istukan ennenaikaiselle irtoamiselle ja synnytyksen ennenaikaiselle käynnistymiselle. Tupakointi vaikuttaa myös sikiöön heikentäen normaalia kasvua ja kehitystä.

Vastasyntyneet, jotka ovat altistuneet äidin loppuraskaudessa tupakalle, saattavat kärsiä vieroitusoireista syntymän jälkeen. Vieroitusoireita nikotiinista ovat esimerkiksi ärtyneisyys, itkuisuus, jäykkyys ja vapina. Vieroitusoireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja korjaantuvat ilman lääkkeitä.

Lapsen altistuminen tupakansavulle edelleen vauva- ja pikkulapsiaikana lisää lapsen riskiä sairastua muun muassa hengitystieinfektioihin ja allergioihin sekä psyykkisiin kehityshäiriöihin. Nikotiini äidin kehossa voi heikentää äidinmaidon erittymistä. Passiiviselle tupakoinnille altistuneilla lapsilla on havaittu jo teini-iässä valtimoissa muutoksia, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille.

Young mother and her little daughter having breakfast together