Askel 3

Miksi lopettaisin?

Mitä hyvää tupakoimattomuus tuo?

Kaikki tietävät, että tupakointi aiheuttaa monenlaista haittaa terveydelle niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Tupakoinnin haittojen pohtiminen voi tuntua ahdistavalta. Elämme arkea tässä ja nyt, joten pidemmän aikavälin terveysriskit siintävät vasta kaukana horisontissa. 

Harva motivoituukaan lopettamaan vain ikäviä terveysriskejä miettimällä. Kannattavampaa on keskittyä siihen, mitä hyvää lopettamisesta seuraa itselle ja vaikka koko perheelle tässä ja nyt. Myös myöhempi terveys kiittää tupakoimattomista vuosista.

mom-and-daughters-are-reading-a-book-2022-11-12-07-53-07-utc

Lopettamisen vaikutukset alkavat näkyä ja tuntua heti!

Jo ensimmäisen savuttoman päivän myötä verenpaineesi ja sykkeesi laskevat sekä veresi happipitoisuus normalisoituu. Mahtava uutinen on myös se, että häkä ja nikotiini poistuvat kehostasi kokonaan jo parin päivän kuluttua. Verenkiertosi paranee koko kehossa ja koet olosi energisemmäksi. Myös fyysinen suorituskykysi kasvaa jo parissa viikossa.

Hengittäminen helpottuu, kun keuhkoputkesi alkavat rentoutua. Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi muutaman kuukauden kuluessa. Lienee kuitenkin tarpeen mainita, että välittömästi lopettamisen jälkeen sinulla voi olla voimakasta ja häiritsevää limaista yskää. Voit ajatella, että tämä on merkki keuhkojen paranemisesta tai puhdistumisesta. Yskän ja limannousun kesto on yksilöllistä, mutta useimmilla se lievittyy parissa kuukaudessa.

Kun lopetat, ehkäiset samalla merkittävästi rikiäsi sairastua moniin vakaviin, hoitoa vaativiin sairauksiin, kuten esimerkiksi syöpä-, keuhko- sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Lopettamisen hyödyt ovat merkittävät myös suusi terveydelle. Saat raikkaamman hengityksen ja terveemmät ikenet. Maku- ja hajuaistisi terävöidyttyä elämä maistuu ja tuoksuu paremmalta.

Tupakointi vaikuttaa myös ulkoiseen olemukseen. Kun lopetat, ihosi pysyy nuorekkaana ja kirkkaana pidempään ja ihossasi esiintyy vähemmän epäpuhtauksia. Tiesitkö, että tupakoimattomuus estää myös hiusten ennenaikaista harmaantumista ja katkeilua.

Päästyäsi eroon tupakasta, huomaat todennäköisesti myös mielialasi tasaisemmaksi ja valoisammaksi. Tupakoinnin lopettaminen on valtava elämänmuutos, jossa onnistuminen kohottaa varmasti itsetuntoa ja itseluottamusta. Moni tupakoinnin lopettanut itse asiassa voimaantuu tekemään myös muita positiivisia muutoksia hyvinvointinsa eteen.

Lopettaminen on kohtuvauvan parhaaksi

Melkein jokainen vauvaa odottava vanhempi murehtii, onko kohdussa olevalla vauvalla kaikki kunnossa ja eteneekö raskaus toivotulla tavalla. Lisäksi raskaudenaikainen tupakointi aiheuttaa odottavassa äidissä herkästi epävarmuutta ja syyllisyyttä. Negatiiviset tunteet voivat lisätä tupakointia entisestään. Tupakoinnista puhuminen läheisille tai vaikka neuvolassa voi tuntua haastavalta.

Myös ajatus tupakoinnin lopettamisesta voi tuntua stressaavalta. Raskauden edetessä ja kohdun kasvaessa myös sosiaalinen paine lopettamiseen kasvaa. Vaikka tupakoinnin lopettamisesta seuraa levottomuutta ja stressiä, lopettaminen on kuitenkin aina tupakoinnin jatkamista kannattavampaa.

Lopettaminen lievittää myös raskauteen liittyvää stressiä, kun mieltä varjostava huoli tupakoinnin haitallisista vaikutuksista vauvaan väistyy. On helpottavaa, kun ei tarvitse murehtia myöhemminkään siitä, kuinka tupakointi on vaikuttanut lapsesi terveyteen.

Tupakoinnin lopettaminen pienentää merkittävästi keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Kun lopetat, kohtuvauvasi hyvä kasvu sekä pään ja aivojen normaali kehitys mahdollistuvat. Myös keuhkot kypsyvät paremmin, eikä vauvasi kärsi synnyttyään nikotiinin aiheuttamista vieroitusoireista. 

Lopetettuasi myös oma raskautesi voi hyvin ja voit paremmin. Todennäköisesti raskauspahoinvointisi on vähäisempää ja koet olosi energisemmäksi.

Lopettamisesta aiheutuneita vieroitusoireitakin kestää paremmin, kun voi tuntea vauvansa liikkeet kohdussaan paremmin! Tiesitkö, että kohtuvauva reagoi tupakoimattoman äidin puheeseen herkemmin kuin vauva, joka altistuu tupakalle raskausaikana?

Tupakoimattomuus tukee imetystä

Lopetettuasi tupakoinnin rintamaitoasi erittyy enemmän ja herumisrefleksi on voimakkaampi. Tupakoimattomana rintamaitosi maistuu paremmalta ja on ravintorikkaampaa.

Tupakoimattomana vauvasi riski koliikkiin on pienempi. Vauvasi myös nukkuu paremmin, kun saa maitoasi, joka ei sisällä nikotiinia. Nikotiinia sisältävä rintamaito nimittäin aiheuttaa vauvalle vatsavaivoja, itkuisuutta ja kärttyisyyttä.

Imetystä ei kannata lopettaa, vaikka imettävä vanhempi ei pystyisikään olemaan täysin tupakoimatta. On kuitenkin muistettava, että rintamaidon nikotiinipitoisuus on jopa viisi kertaa korkeampi kuin äidin verenkierrossa. Nikotiinipitoisuus on korkeimmillaan noin tunti tupakoinnin jälkeen, joten tupakointia tulee välttää vähintään 2–3 tuntia ennen imetystä.

Huomioi myös, että vaikka vanhempi tupakoisi ulkona, tupakansavu kulkeutuu vanhemman uloshengityksessä sekä myös vaatteissa sisätiloihin.

Side view of beautiful young mom and her cute little baby sleeping in bed at home

Nikotiiniton arki myös lapselle

Kun lopetat, suojaat samalla lastasi monilta välittömiltä ja pidemmän aikavälin terveysriskeiltä. Lapset, jotka eivät altistu nikotiinille tai tupakansavulle, ovat terveempiä ja heillä on vähemmän oppimisvaikeuksia, uni- ja keskittymishäiriöitä sekä ylivilkkautta. Heillä on myös vähemmän toistuvia hengitystieinfektioita, korvatulehduksia, astmaa ja allergiaa. Myöhemmällä iällä tupakalle altistumattomilla on pienempi riski sairastua muun muassa ylipainoon ja diabetekseen.

Moni vanhempi ei halua lapsensa huomaavan tupakointiaan, mikä onkin viisasta sekä lapsen tupakalle altistumisen että lapsen mallioppimisen näkökulmista. Lapset, jotka näkevät vanhempansa tupakointia, tottuvat pitämään tupakointia normaalina osana arkea. He tulevat itsekin tupakoimaan todennäköisemmin kuin savuttomien vanhempien lapset.

Tupakointi aiheuttaa joissain perheissä riitoja vanhempien välillä. Lapset ovat herkkiä aistimaan ristiriitatilanteita. Isommat lapset saattavat myös huolestua vanhempansa terveydestä ja alkavat huomautella tupakoinnista vanhemmalleen.

Nykyään tupakointia näkyy hyvin vähän sellaisissa paikoissa, joissa lapset ja lapsiperheet liikkuvat. Tämä on ehdottomasti eduksi myös lopettamisellesi. Lasten kanssa aikaa viettäessä kynnys tupakoinnille on muutenkin korkeampi. Lopetettuasi ei enää tarvitse etsiä tupakointipaikkoja tai lähteä etäämmälle tupakoimaan pois lapsen luota.

Tulet huomaamaan, miten tupakoimattomuus vapauttaa aikaa tupakkatauoilta muuhun tekemiseen sekä yhteisiin hetkiin lapsen ja perheen kanssa. Tekemistä ei enää tarvitse aikatauluttaa tupakkataukojen mukaan, eikä laskea, kuinka kauan aski vielä kestää ja riittävätkö tupakat seuraavaan aamuun.

Tupakoimattomana jaksat myös paremmin pysyä lapsesi menossa mukana. Koti on raikas ja aiemmin tupakointiin käytetyt rahat voi säästää omaan kivaan tai koko perheen unelmiin.

Tupakointi vaikuttaa myös hedelmällisyyteen

Mikäli suunnittelet raskautta tai lapsiluvun lisääminen on toiveissa tulevaisuudessa, hedelmällisyyden vaaliminen on yksi hyvä motivaatiotekijä luopua nikotiinista. Tupakoimattomuus tukee naisen kuukautisterveyttä ja edistää siten raskaaksi tulemista. Tupakoimattomien miesten siittiöiden laatu on parempi ja heillä on vähemmän erektiohäiriöitä.

Tupakoinnin lopettamisesta on etua seksuaalisuudelle laajemminkin. Tupakointi nimittäin laskee naishormonitasoja. Hormonitasapainon löydyttyä seksuaaliset halutkin heräävät varmemmin.

Dad and son on the playground

Mitä hyötyä lopettamisesta olisi minulle?

Jatka ajatustyötä tupakoinnin hyöty-haittaerittelyn kanssa. On aika keskittyä pohtimaan tupakoinnin lopettamisen hyötyjä. Tehtävä auttaa sinua löytämään ja listaamaan asiat, jotka juuri sinua motivoivat lopettamaan. Voit miettiä asiaa oman hyvinvointisi, parisuhteesi sekä perhearjen näkökulmista.

Voit käyttää pohdinnan tukena seuraavia kysymyksiä:

Lopettamisesta seuraa myös vieroitusoireita

Kaikki tupakoinnin lopettamisen vaikutukset eivät ole mieluisia. Lopettaminen aiheuttaa valtaosalle sekä fyysisiä, että psyykkisiä vieroitusoireita.

Ensimmäiset vieroitusoireet alkavat 2–12 tunnin kuluessa lopettamisesta. Tyypillisesti vieroitusoireiden hankalin vaihe on 1–3 vuorokautta lopettamisen jälkeen. Vieroitusoireet kestävät keskimäärin 3–4 viikkoa, mutta tässä on suurta yksilöllistä vaihtelua.

Vieroitusoireet aiheutuvat pääosin nikotiiniriippuvuudesta. Kun tupakoitsija vähentää nikotiinin käyttöä, hänen toleranssinsa eli sietokykynsä laskee. Tällöin hän tupakoi liian suuria määriä (nykyiseen) sietokykyynsä nähden ja saa siksi lieviä myrkytysoireita. Kyseessä on käytön vähentämisestä aiheutunut vieroitusoire.

Fyysisiä ja psyykkisiä vieroitusoireita on toisinaan hankala erottaa toisistaan. Tupakointiin liittyy niin paljon muutakin kuin fyysinen riippuvuus nikotiiniin. Erilaiset tunteet ja tilanteet toimivat herkästi ärsykkeinä tupakoinnille, vaikka juuri sillä hetkellä veren nikotiinipitoisuus ei sitä vaatisikaan. Jos on esimerkiksi tottunut tupakoimaan aterian päätteeksi, ruokailuhetken päättyminen voi toimia ärsykkeenä tupakoinnille.

Alla näet tupakoinnin lopettamisesta aiheutuneet tyypillisimmät vieroitusoireet sekä niiden pahimman vaiheen keskimääräisen keston.

Lähde: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito -suositus, 2018. www.käypähoito.fi

Vieroitusoireet ohittuvat nopeasti

Edellä olevaa taulukkoa tutkiessasi on hyvä huomata, että suurin osa tyypillisimmistä vieroitusoireista helpottaa viikossa tai parissa. Valtaosa lopettajista kokee olonsa ärtyneeksi ja levottomaksi, mutta olo helpottuu viimeistään pari viikkoa lopettamisesta. Mielenkiintoista on myös se, että tupakanhimo on keskimäärin ahdistuneisuutta harvinaisempaa. Tutkitusti ahdistuksenkin pahin vaihe ohittuu onneksi viikossa.

Lopettaminen on iso muutos kehollesi. Useimmilla lopettamiseen liittyy myös univaikeuksia. On hyvä huomioida, että myös raskaus voi vaikuttaa odottavan äidin uneen. Tunnetusti unihaasteet ovat tuttuja myös lapsiperheissä. Tupakoinnin lopettamisesta aiheutuvat univaikeudet kestävät kuitenkin vain muutamia öitä.

Tiesitkö, että tupakoivilla on enemmän univaikeuksia kuin ei-tupakoivilla? Toisin sanoen: vieroitusoireiden väistyttyä unen laatusi tulee todennäköisesti paranemaan.