Askel 4

Näin onnistun

Lopettaako kerrasta vai vähitellen?

Kun päätös lopettamisesta on tehty, on aika laatia omannäköinen strategia lopettamiseen. On monta tapaa lopettaa tupakointi. Toinen lopettaa kerrasta ja toinen vähentämällä. Vaikka halu ja motivaatio lopettamiseen on suuri, lopettamisen suhteen ei ole tarpeen hätiköidä. Ennakointi ja valmistautuminen palkitsee kyllä.

Jos päätät lopettaa tupakoinnin kerrasta, suosittelemme suunnittelemaan lopettamispäivän kalenteriisi. Toisin sanoen, päätä päivä, jolloin poltat viimeisen tupakan. Mikäli valmistautuminen on vielä kesken, lopettamispäivää ei kannata suunnitella heti huomiselle, vaan suositeltavampaa on ottaa aikaa riittävälle valmistautumiselle.

Samoin, jos päätät vähentää tupakointia, merkitse kalenteriin päivä, jolloin alat vähentämään. Suunnittele myös tahti vähentämiselle ja aseta tavoite, jolloin savukemäärä on esimerkiksi puolittunut lähtötilanteesta. Jos lopetat vähentämällä, muista suunnitella myös päivä, jolloin lopetat tupakoinnin kokonaan. Toinen vähentää yhden savukkeen päivässä ja toinen lopettaa poltettuaan viimeisen askin loppuun.

Minkälaista tukea toivot?

Aiemmat lopettamisyritykset saattavat pyöriä mielessäsi. Tällä kertaa vaakakupissa saattaa painaa kohdussa kasvava uusi elämä tai lattialla jokeltava pienokainen. Toisaalta savuttomuus tuo myös paljon hyvää myös sinulle itsellesi. On hyvä pohtia, minkälaista tukea toivot itsellesi nyt lopettamisen alkutaipaleella sekä pidemmällä aikavälillä. 

Young family with a baby standing by the wall

Vertaistukea lopettamiseen

Vertaistuen saaminen tupakoinnin lopettamisessa helpottaa lopettamisprosessia. Vertaistukea voi saada kumppanilta, ystävältä tai täysin tuntemattomalta henkilöltä. Pääasia on, että toinen henkilö on samassa elämäntilanteessa sinun kanssasi. Vertaistuessa keskeistä on omien ajatusten ja kokemusten jakaminen ja toisen kuuntelu

Pikkutöppösten keskustelufoorumilla voit jakaa omia sekä lukea muiden ajatuksia ja kokemuksia tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisesta.

Cheerful family resting at the motorhome, summer camping. Parents with children travel in camp car, nature and forest on background. Campsite adventure, travelling lifestyle

Miten varautua vieroitusoireisiin?

Vieroitusoireita ilmenee, kun nikotiinitaso elimistössä laskee. Keskimäärin noin 1,5 tunnin tauko nikotiinin saannissa johtaa vieroitusoireisiin. Suurin osa vieroitusoireista helpottaa viikossa tai parissa.

Palaa tarvittaessa askeleeseen kolme ja lue lisää yleisimmistä vieroitusoireista ja niiden keskimääräisestä kestosta.

Tietoisuus siitä, että vieroitusoireet ovat normaaleja ja ymmärrettäviä nikotiinista vieroittautumisen yhteydessä, auttaa sinua jaksamaan pahimman vaiheen läpi. Muistuta ja kannusta itseäsi, että vieroitusoireet menevät kyllä ohi. Auta itseäsi rentoutumaan ja harhauta ajatuksiasi vaikka soittamalla tukihenkilöllesi.

On jokaisesta itsestään kiinni, pyrkiikö sinnittelemään vieroitusoireet läpi ainoastaan tahdonvoimalla vai ottamalla lisäavuksi nikotiinikorvaushoitotuotteita tai reseptilääkkeitä.

Olisiko nikotiinikorvaustuotteiden käytöstä sinulle apua?

Nikotiinikorvaushoito korvaa tupakasta saatavaa nikotiinia sekä vähentää tupakoinnin lopettamisesta aiheutuneita vieroitusoireita. Korvaustuotetta käytetään ainoastaan silloin, kun tupakanhimo iskee.
Nikotiinikorvaushoitoa suositellaan tupakoinnin lopettajille, joilla on vahva tai erittäin vahva fyysinen riippuvuus nikotiiniin.

Nikotiinikorvaustuotteet ovat lääkkeitä, joiden käytön tavoitteena tulee aina olla tupakoinnin tai muun nikotiinituotteen käytön lopettaminen. 
Nikotiinikorvaustuotteita käyttävällä veren nikotiinipitoisuus jää aina pienemmäksi kuin tupakka- ja nikotiinituotetta käytettäessä. Ne siis sopivat vieroittautumiseen kaikista tupakka- ja nikotiinivalmisteista.

Etenkin hoidon alussa riittävä annostelu on tärkeää, jotta korvaushoidosta saa tarkoitetun hyödyn. Nikotiinikorvaushoidon suositeltu kesto on 2–3 kuukautta. Vähennä siis korvaustuotteen annosta asteittain ensimmäisten käyttökuukausien jälkeen.

Ennen nikotiinikorvaushoidon aloitusta tutustu nikotiinikorvaustuotteiden käyttöohjeeseen ja valitse itsellesi sopiva korvaushoitotuote. Lyhytvaikutteisia nikotiinikorvaustuotteita ovat purukumi, inhalaattori, imeskelytabletti, kielenalustabletti, suusumute ja annospussit. Nikotiinilaastari on pitkävaikutteinen nikotiinikorvaustuote.

Lyhytvaikutteisiin korvaustuotteisiin voi jäädä koukkuun. Jos näin käy, vähennä käyttämäsi tuotteen annosta tai siirry toiseen valmistemuotoon. Osa saattaa jäädä kiinni pureskelutapaan tai tottuu tapaan pitää suussa jotain. Tällöin on hyvä idea kokeilla ihan tavallista sokeritonta purukumia tai esimerkiksi xylitol-pastilleja nikotiinikorvaustuotteen tilalle.

Nikotiinikorvaushoito raskausaikana

Kehittyvän sikiön kannalta olisi parasta, että odottava äiti lopettaisi tupakoinnin ilman nikotiinikorvaushoitoa. Nikotiinikorvaushoito ei ole täysin haitatonta, sillä nikotiini itsessään on haitallista sikiölle. Nikotiinikorvaustuotteiden käyttö on kuitenkin aina tupakointia turvallisempaa, kunhan käytät korvaustuotteita ohjeen mukaan ja tavoitteenasi on vieroittautua nikotiinista kokonaan (viimeistään 2–3 kuukauden sisällä).

Korvaustuotetta käytetään ainoastaan silloin, kun tupakanhimo iskee. Raskaana oleville suositellaan ensisijaisesti lyhytvaikutteisia nikotiinikorvaustuotteita ja pienimmällä mahdollisella annoksella. Lyhytvaikutteisia nikotiinikorvaustuotteita ovat purukumi, imeskelytabletit ja suusumute. Eri lyhytvaikutteisia nikotiinikorvaustuotteita ei tule käyttää samanaikaisesti.

Voisitko sinä hyötyä nikotiinikorvaustuotteiden käytöstä raskausaikana?

1. Onko fyysinen riippuvuutesi nikotiiniriippuvuustestin mukaan vahvaa JA poltat tällä hetkellä yli 10 savuketta päivässä?

 Kyllä
  Ei

2. Oletko jo yrittänyt lopettaa tupakoinnin kaikilla muilla keinoin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana?

 Kyllä
  Ei

3. Oletko motivoitunut vieroittautumaan nikotiinista kokonaan viimeistään 2–3 kuukauden sisällä?

 Kyllä
  Ei