Askel 7

Muutokset arjessani

Uusi arki ilman tupakointia

Tupakoinnin lopettamiseen liittyvät ajatukset ovat saattaneet muuttua lopettamisen tai vähentämisen myötä. Toisaalta lopettaminen on voinut tuntua yllättävänkin helpolta tai sitten jokainen päivä on ollut yhtä taistelua. Oli miten tahansa, voit olla ylpeä jokaisesta savuttomasta päivästä!

Tässä vaiheessa suurin osa vieroitusoireista on jo takana päin, mieliala tasoittunut ja uusia tupakattomia rutiineja muodostunut. On aika taputtaa itseä olalle ja pohtia hetki, miltä uusi arki onkaan tuntunut ilman tupakkaa.

Cute child girl helping her grandmother to care for plants. Granny and her granddaughter engaging in gardening at home. Happy family in spring day.

Mitä positiivisia muutoksia olet huomannut?

Tupakoinnin lopettaminen on iso satsaus itsesi ja perheesi hyväksi. Lopettamisella on merkittäviä terveysvaikutuksia kehoon ja mieleen, mutta myös arjen hallintaan. Kun yksi tekeminen ei enää ohjaa päivän kulkua, vapautunut aika antaa arkeen paljon muuta mukavaa tekemistä. Mieliala on kirkkaampi, ja on ihanaa huomata, ettei enää ole sen pienen sätkän ohjailtavissa.

Osa lopettamisen vaikutuksista on nopeita ja osan huomaa vasta pidemmällä aikavälillä. Mikäli lopetit tupakoinnin raskausaikana, olet jo tähän mennessä saattanut nähdä ultraäänitutkimuksessa kohtuvauvasi kirineen kasvussa. Jo ensimmäisen savuttoman päiväsi jälkeen kohtuvauvasi on saanut istukan kautta enemmän happea ja ravintoaineita.

Olitpa raskaana tai et, verenkiertosi on tehostunut, eikä kätesi ja jalkasi ole enää jatkuvasti kylmät. Jaksat kävellä portaat kevyemmin ja aamulla heräät virkeämpänä. Olet myös mahdollisesti huomannut, että viikkojen aikana polttamatta jääneistä savukkeista on säästynyt mukavasti euroja muuhun käyttöön.

Mitä on tullut tupakoinnin tilalle?

Nikotiiniriippuvuuden nujertaminen on parhaimmillaan terapeuttista ja voimaannuttavaa. Onko itseluottamuksesi vahvistunut lopettamisen seurauksena? Selvittyäsi voittajana saatat huomata pystyväsi muihinkin muutoksiin tai tekemisiin, joita olet kenties aiemmin epäröinyt tai suotta epäillyt pärjäävyyttäsi.

Oletko jo siinä pisteessä lopettamistasi, että tupakka ei enää ole mielessäsi kovin usein? Eikö olekin vapauttavaa, kun se yksi ajatus ei enää hallitse mieltäsi? Mitä kaikkea muuta voikaan puuhata ja vieläpä tuntea olonsa energisemmäksi!

Lopetettuaan moni on alkanut jälkikäteen miettiä, miten paljon tupakointiin aiemmin kuluikaan aikaa. Oletko pohtinut, miten nämä hetket on nykyään täytetty? Sinulle on saattanut jäädä enemmän aikaa keskittyä uudelleen aloitettuun harrastukseen tai ihan vaikka lapsen kanssa puuhasteluun. Ylipäätään saatat katsoa maailmaa nyt erilaisesta näkövinkkelistä ja kiinnität huomioita ihan uusiin yksityiskohtiin ympäristössäsi.

family-in-home-2021-12-27-17-15-07-utc