Askel 8

Miten menee nyt?

Hallitseva riippuvuus on nyt takana päin

Olet tullut pitkän matkan siitä, kun vasta harkitsit tupakoinnin lopettamista. Olet kenties ollut tupakoimatta jo kuukausia. Mitä mieltä olet saavutuksestasi? Muistathan, että myös vähentäminen on iso onnistuminen!

Todennäköisesti tupakointi on nyt paljon vähemmän mielessäsi kuin ensimmäisinä viikkoina lopettamisen jälkeen. Välillä on helpompaa, mutta eteen voi tulla myös haastavampia hetkiä. Harvalla mieliteko tupakointiin jää kokonaan pois. Onneksi suurin houkutus kestää vain hetken.

dad-and-son-playing-together-outdoors-happy-fathe-2023-03-27-20-36-03-utc

Ole ylpeä saavutuksestasi

Lopettaminen ei varmasti ole ollut helppoa ja yksinkertaista, vaan se on vaatinut valtavasti itsekuria ja päättäväisyyttä. Olet ylittänyt itsesi! Olethan muistanut palkita ja kiittää itseäsi?​

Myös läheisesi ovat varmasti ylpeitä onnistumisestasi. Positiivisen palautteen saaminen muilta saattaa kuitenkin lopahtaa ensimmäisten nikotiinittomien kuukausien jälkeen. Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta tsemppitoivotuksia satelee usein sitä herkemmin, mitä vähemmän aikaa lopettamisesta vielä on. Kun lopettamisestasi on vierähtänyt jo pidempi tovi, nikotiinittomuutesi saattaa läheisistäsi tuntua jo itsestään selvältä.

Muistathan siis onnitella ja kiittää itseäsi jokaisesta nikotiinittomasta päivästä. Lopettamisen vuosipäivänä on viimeistään aika juhlia onnistumistasi!

Pysähdy hetkeksi onnistumisesi äärelle ja pohdi seuraavia kysymyksiä:

Uusi savuton minä

Saatat kokea ja nähdä itsesi nyt uudella tavalla. Lopettaminen oli ehkä jo pitkään mielessäsi, ja nyt kun olet onnistunut, saatat kokea itsesi vahvemmaksi ja itsevarmemmaksi. On huojentavaa, kun ei tarvitse stressata totutusta tavasta ja murehtia tupakoinnin haitoista. Kun omat arvot ja toiminta kohtaavat, on helpompi olla itsensä kanssa.

Nyt kun tupakointi ei enää toimi ikävien tunnetilojen lievittäjänä, olet todennäköisesti omaksunut uusia tapoja käsitellä tunteitasi tai otat ne vastaan sellaisina kuin ne ovat.

Olet todennäköisesti huomannut kehossasi monia positiivisia muutoksia. Et esimerkiksi hengästy niin nopeasti, ja vieroitusoireiden jäätyä vireystilasi on noussut. Arkeen on saattanut tulla lisää aikaa, jonka on voinut käyttää vaikkapa yhdessä oloon lapsen kanssa tai tulevan vauva-arjen suunnitteluun kumppanisi kanssa. Myös sosiaalinen piirisi on saattanut muuttua.

Viimeiseksi mieti vielä mielessäsi:

Askarruttaako jokin mieltäsi?

Muista, että Pikkutöppösten maksuton ja anonyymi chat-palvelu on edelleen apunasi, jotta onnistut lopullisesti tupakoinnin lopettamisessa.

Lisäboostia nikotiinittomana pysymiseen löydät myös Pikkutöppösten foorumista. Keskustelupalstalle saa ilman muuta edelleen kirjoitella, vaikka omasta lopettamisesta olisikin jo kulunut pidempi aika.

family-happy-2022-10-31-03-53-14-utc

Haluaisitko jakaa lopettamistarinasi muille?

Keräämme tupakoinnin tai muun nikotiinituotteen käytön lopettajien kokemustarinoita julkaistavaksi pikkutöppöset.fi-sivustolla tai Pikkutöppösten somessa. Lopettamistarinat julkaistaan anonyymeina.

Kokemustarinallasi voit kannustaa myös muita kohti lopettamista. Muistathan, että kenenkään lopettamistarina ei ole täydellinen. Toivommekin rehellisiä kuvauksia niin onnistumisista kuin myös haastavammista hetkistä.

Kerro tarinasi alla olevan linkin kautta avautuvaan Surveypal-kyselyyn.

Mother and son are looking to river in park during sunset