Usein kysytyt
kysymykset

Yleisimmät kysymykset vastauksineen

Raskaana olevia, kuten myös imettäviä äitejä, kannustetaan lopettamaan tupakointi ensisijaisesti ilman nikotiinikorvaustuotteita. Nikotiinikorvaushoito on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen, koska nikotiinikorvaustuotteissa nikotiinimäärät ovat oleellisesti pienempiä, eivätkä ne sisällä savukkeiden haitallisia aineita. 

Ensisijaisesti tulisi suosia lyhytvaikutteisia nikotiinivalmisteita, kuten purukumia tai imeskelytabletteja. Raskauden aikaisen nikotiinikorvaushoidon käytön tulee aina tapahtua lääkärin tai terveydenhoitajan seurannassa. On oleellista huomioida, että tupakointia ja nikotiinikorvaustuotteiden käyttöä ei suositella samanaikaisesti.

Imettäviä äitejä suositellaan välttämään tupakointia, koska tupakan nikotiini kulkeutuu äidinmaitoon. Mikäli tupakoi imetyksen aikana, on tärkeää huomioida seuraavat seikat.

Nikotiini säilyy maidossa usean tunnin ajan. Äidinmaidon kautta nikotiini kulkeutuu edelleen vauvan elimistöön, mikä aiheuttaa vauvalle ärtyisyyttä, pahoinvointia ja vatsakipuja. Esimerkiksi koliikkia esiintyy useammin, jos imettävä äiti tupakoi.

Äidinmaidon nikotiinipitoisuus on 3-5 kertaa korkeampi kuin äidin verenkierrossa. Pitoisuus on korkeimmillaan noin tunti tupakoinnin jälkeen, joten tupakointia tulee välttää vähintään 2–3 tuntia ennen imetystä.

Tupakointi raskausaikana lisää raskaushäiriöiden riskiä ja vaarantaa täten raskauden normaalin etenemisen. Tupakointi altistaa esimerkiksi keskenmenolle, istukan ennenaikaiselle irtoamiselle ja synnytyksen ennenaikaiselle käynnistymiselle. Tupakointi lisää myös raskauspahoinvointia. Tupakointi vaikuttaa myös sikiöön heikentäen normaalia kasvua ja kehitystä.

Kun raskaana oleva altistuu passiiviselle tupakoinnille, myös sikiö altistuu. Passiivinen tupakointi altistaa sikiön häälle ja muille tupakan haitallisille aineille, kuten kadmiumille, lyijylle ja syanidille. Passiivinen tupakointi heikentää sikiön hapen ja ravintoaineiden saantia hidastaen sikiön kasvua ja kehitystä. Raskaus onkin hyvä syy myös raskaana olevan lähipiirin tupakoinnin lopettamiselle.

Tupakan nikotiini, häkä ja kemikaalit kulkeutuvat istukan kautta sikiöön. Tupakointi heikentää sikiön hapen- ja ravintoaineiden saantia hidastaen sikiön kasvua ja kehitystä. Erityisesti sikiön vatsanympäryksen ja päänympäryksen sekä lihaksiston kasvu hidastuu. Tupakointi heikentää myös sikiön aivojen ja keuhkojen kehitystä. Ennenaikaisuus ja pienipainoisuus altistavat muille terveydellisille haasteille paitsi vastasyntyneenä sekä lapsen myöhemmällä iällä. Sikiö hyötyy jokaisesta polttamattomasta savukkeesta.

Tupakalle loppuraskaudessa altistuneilla vastasyntyneillä on vieroitusoireita nikotiinista ja myös siksi suurempi syntymänjälkeisen tarkkailun tarve kuin muilla. Vastasyntyneen veren nikotiinipitoisuus voi olla jopa suurempi kuin äidin raskausaikana tupakoitaessa. Vastasyntyneen vieroitusoireita ovat esimerkiksi ärtyneisyys, itkuisuus, jäykkyys ja vapina. Vieroitusoireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja korjaantuvat ilman lääkkeitä.

Suurin osa tupakoinnin lopettajista kokee ahdistuneisuutta, hermojen menettämistä ja ärtyneisyyttä. Nämä ovat myös lopettamisesta aiheutuvia nikotiinin vieroitusoireita, joiden osalta on hyvä tiedostaa, että ne ohittuvat 1-2 viikon kuluessa. On täysin ymmärrettävää, että stressaavissa tilanteissa tekee mieli tupakoida. Hermojen menetys on yksi yleisimmistä retkahdukselle altistavista riskeistä. Onkin hyvä miettiä jo etukäteen vaihtoehtoisia toimintatapoja stressaavista tilanteista selviämiseen tupakatta. Esimerkiksi soitto kaverille tai muu toiminnan keskeytys auttaa katkaisemaan akuutin tilanteen. Jälleen on yksi tupakka selätetty!

Hits: 99