Tupakointi ja nikotiini raskausaikana lisää raskaushäiriöiden riskiä ja vaarantavat siten raskauden normaalin etenemisen ja sikiön normaalin kasvun ja kehityksen. Nikotiini altistaa esimerkiksi keskenmenolle, sikiön pienipainoisuudelle, istukan ennenaikaiselle irtoamiselle ja synnytyksen ennenaikaiselle käynnistymiselle. Tupakointi lisää myös raskauspahoinvointia.
Nikotiini, häkä ja muut nikotiinituotteiden kemikaalit kulkeutuvat istukan kautta sikiöön. Tämän myötä sikiön hapen- ja ravintoaineiden saanti heikkenee, mikä hidastaa sikiön kasvua ja kehitystä. Erityisesti sikiön vatsanympäryksen ja päänympäryksen sekä lihaksiston kasvu hidastuu ja myös aivojen ja keuhkojen kehitys heikkenee. Nikotiinista aiheutuva ennenaikaisuus ja pienipainoisuus altistavat muille terveydellisille haasteille paitsi vastasyntyneenä, myös lapsen myöhemmällä iällä. Sikiö hyötyy jokaisesta nikotiinittomasta hetkestä.
Nikotiinille loppuraskaudessa altistuneilla vastasyntyneillä on vieroitusoireita ja siksi myös suurempi syntymänjälkeisen tarkkailun tarve kuin muilla. Vastasyntyneen veren nikotiinipitoisuus voi olla jopa suurempi kuin äidin. Vastasyntyneen vieroitusoireita ovat esimerkiksi ärtyneisyys, itkuisuus, jäykkyys ja vapina. Vieroitusoireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja korjaantuvat ilman lääkkeitä.
Syyllisyys ja häpeän tunne ovat yleisiä tupakoijilla. Kyseessä on kuitenkin riippuvuus, joka lasketaan sairaudeksi, joten syytä häpeään ei ole. Ammattilaiset ovat sinua varten, ja heidän työnsä on auttaa ja tukea, ei syyllistää tai tuomita. Kun ammattilainen tietää käytöstäsi ja sen piirteistä, hänen on helpompi auttaa. Myös keskustelu on sujuvampaa, kun olette kumpikin samalla kartalla. Harva onnistuu lopettamaan ilman tukea, joten pyydä rohkeasti apua.
Kun raskaana oleva altistuu tupakan- tai sähkötupakan savulle, myös sikiö altistuu. Passiivinen tupakointi altistaa sikiön häälle ja muille tupakan haitallisille aineille, kuten kadmiumille, lyijylle ja syanidille. Sikiön hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee, mikä hidastaa sikiön kasvua ja kehitystä. Raskaus onkin hyvä syy myös raskaana olevan lähipiirin tupakoinnin lopettamiselle.
Lapsen altistuminen tupakan ja saähkötupakan savulle vauva- ja pikkulapsiaikana lisää lapsen riskiä sairastua muun muassa hengitystieinfektioihin ja allergioihin sekä psyykkisiin kehityshäiriöihin. Passiiviselle tupakoinnille altistuneilla lapsilla on havaittu jo teini-iässä valtimoissa muutoksia, jotka altistavat sydän- ja verisuonitaudeille.
Imettäviä äitejä suositellaan välttämään nikotiinia, koska se heikentää äidinmaidon erittymistä ja kulkeutuu äidin verenkierrosta äidinmaitoon. Mikäli tupakoi imetyksen aikana, on tärkeää huomioida seuraavat seikat:
Nikotiini säilyy maidossa usean tunnin ajan. Äidinmaidon kautta nikotiini kulkeutuu edelleen vauvan elimistöön, mikä aiheuttaa vauvalle ärtyisyyttä, pahoinvointia ja vatsakipuja. Esimerkiksi koliikkia esiintyy useammin, jos imettävä äiti tupakoi.
Äidinmaidon nikotiinipitoisuus on 3-5 kertaa korkeampi kuin äidin verenkierrossa. Pitoisuus on korkeimmillaan noin tunti tupakoinnin jälkeen, joten tupakointia tulee välttää vähintään 2–3 tuntia ennen imetystä. Limakalvolta imeytyvien nikotiinituotteiden pitoisuus elimistössä laskee hitaammin.
Nikotiinittomina markkinoidut sähkösavukkeet ja nikotiinipussit saattavat merkinnästä huolimatta sisältää nikotiinia. Lisäksi sähkösavukkeiden tuoksu- ja makunesteistä sekä aerosoleista on löydetty elimistölle haitallisia aldehydejä, raskasmetalleja ja useita kemikaaleja, joita ei ole tarkoitettu hengitettäväksi. Sähkösavukkeiden pohjaneste muuttuu myös kuumentuessaan ja voi aiheuttaa tulehdusta ja soluvaurioita keuhkoissa. Energiapussien eli energianuuskan haitallisuus vuorostaan on verrattavissa energiajuomiin liittyviin haittoihin, vaikkakin energiapussien kofeiinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Määrä tulee kuitenkin ottaa huomioon, mikäli samalla kuluttaa muita kofeiinipitoisia tuotteita, kuten kahvia tai teetä.
Tämän vuoksi sähkösavukkeiden ja energiapussien turvallisesta käytöstä raskausaikana ei voi olla täysin varma. Nikotiinin vieroitusoireisiin suositellaan käytettävän ensisijasesti apteekista saatavia nikotiinikorvaustuotteita tai muita keinoja, kuten pastilleja.
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on sairaus, ja vieroitusoireet voivat olla todella voimakkaat etenkin ensimmäisinä päivinä. Lisäksi stressitilanteet, lapsiperheen usein kuormittava arki sekä vanhat rutiinit ja tottumukset lisäävät retkahtamisvaaraa. Siksi harva onnistuu lopettamaan yksin ilman ammattilaisen tai lähipiirin tukea. Hae siis rohkeasti apua ja hyödynnä kaikki tuki, mitä on tarjolla. Muista myös, että harva onnistuu ensimmäisellä yrityksellä, mutta jokainen yritys lopettaa on todiste siitä, että olet onnistunut lopettamaan (edes hetkeksi), ja jokaisella yrittämällä opit uusia puolia itsestäsi, joita voit hyödyntää seuraavalla kerralla. Pääset vähitellen lähemmäs savuttomuutta.
Suurin osa tupakoinnin lopettajista kokee ahdistuneisuutta, hermojen menettämistä ja ärtyneisyyttä. Nämä ovat myös lopettamisesta aiheutuvia nikotiinin vieroitusoireita, joiden osalta on hyvä tiedostaa, että ne ohittuvat 1-2 viikon kuluessa. On täysin ymmärrettävää, että stressaavissa tilanteissa tekee mieli tupakoida. Hermojen menetys on yksi yleisimmistä retkahdukselle altistavista riskeistä. Onkin hyvä miettiä jo etukäteen vaihtoehtoisia toimintatapoja stressaavista tilanteista selviämiseen tupakatta. Esimerkiksi soitto kaverille tai muu toiminnan keskeytys auttaa katkaisemaan akuutin tilanteen. Pahin tupakanhimo menee yleensä ohi muutamassa minuutissa, jotenkunhan selviät sen pienen hetken tekemällä muuta, olet jälleen selättänyt yhden tupakan!
On hyvä tiedostaa, että vieroitusoireet ovat normaaleja ja ymmärrettäviä silloin, kun vieroittaudut nikotiinista. Muistuta ja kannusta itseäsi, että vieroitusoireet menevät kyllä myös ohi. Auta itseäsi rentoutumaan. Harhauta ajatuksiasi isommalla tai pienemmällä puuhalla tai vaikka soittamalla tukihenkilöllesi. Pahin tupakanhimo menee yleensä ohi muutamassa minuutissa.
On jokaisesta itsestään kiinni, pyrkiikö sinnittelemään vieroitusoireet läpi ainoastaan tahdonvoimalla vai haluaako ottaa lisäavuksi esimerkiksi nikotiinikorvaushoitotuotteita. Harva onnistuu lopettamaan kokonaan ilman apua ja tukea, joten hyödynnä lähipiiriäsi ja ystäviäsi ja käänny myös matalalla kynnyksellä ammattilaisen puoleen.
Tupakoinnin lopettamisen jälkeinen painonnousu johtuu pääasiassa lisääntyneestä syömisestä. Kun makuaisti palaa ennalleen, ruoka alkaa maistua paremmalta. Perusaineenvaihdunta hidastuu aavistuksen verran (noin 70 kcal päivässä). Tupakoija on myös tottunut viemään käden suulle kymmeniä, tai jopa satoja kertoja päivässä, ja siksi lopettamisen jälkeen käden liikettä jatketaan helposti viemällä suuhun ruokaa. Myös makeanhimo on yleinen vieroitusoire, joka yleensä helpottaa viimeistään kolmen kuukauden jälkeen lopettamisesta.
Liikunnan ja ruokavalion avulla voit siis kohtalaisen pienin askelin ehkäistä painonnousun. Liikunta ja hengästyminen auttavat lievittämään tai unohtamaan vieroitusoireet. Voit listata jo valmiiksi etukäteen erilaisia toimintoja, mihin ryhdyt, kun tupakan- tai makeanhimo iskee. Voit esimerkiksi juoda vettä, syödä jonkin terveellisen välipalan tai tehdä muutaman minuutin ajan jotakin, mikä hengästyttää. Pahin himo menee yleensä ohi kymmenessä minuutissa.
Nikotiinikorvaushoito korvaa nikotiinituotteista saatavaa nikotiinia sekä vähentää lopettamisesta aiheutuneita vieroitusoireita. Nikotiinikorvaushoitoa suositellaan lopettajille, joilla on vahva tai erittäin vahva fyysinen riippuvuus nikotiiniin.
Nikotiinikorvaustuotteet ovat lääkkeitä, joiden käytön tavoitteena tulee aina olla tupakoinnin tai muun nikotiinituotteen käytön lopettaminen. Nikotiinikorvaustuotteita ohjeen mukaan käyttävällä veren nikotiinipitoisuus jää aina pienemmäksi kuin tupakka- ja nikotiinituotetta käytettäessä. Ne siis sopivat vieroittautumiseen kaikista tupakka- ja nikotiinivalmisteista.
Kehittyvän sikiön kannalta olisi parasta, että odottava äiti lopettaisi tupakoinnin ilman nikotiinikorvaushoitoa. Nikotiinikorvaushoito ei ole täysin haitatonta, sillä nikotiini itsessään on haitallista sikiölle. Nikotiinikorvaustuotteiden käyttö on kuitenkin aina tupakointia turvallisempaa, kunhan käytät korvaustuotteita ohjeen mukaan ja tavoitteenasi on vieroittautua nikotiinista kokonaan (viimeistään 2–3 kuukauden sisällä).
Nikotiinikorvaustuotteet ovat itsehoitolääkkeitä, mutta raskaudenaikaisen nikotiinikorvaushoidon käytön tulee aina toteutua lääkärin tai terveydenhoitajan seurannassa. Arvio siitä, voisiko korvaushoidosta olla hyötyä juuri sinulle, tehdään neuvolassa. Otathan siis yhteyttä neuvolaan.
Raskaana olevia, kuten myös imettäviä äitejä, kannustetaan lopettamaan tupakointi ensisijaisesti ilman nikotiinikorvaustuotteita. Nikotiinikorvaushoito on kuitenkin aina parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen, koska nikotiinikorvaustuotteissa nikotiinimäärät ovat oleellisesti pienempiä, eivätkä ne sisällä savukkeiden haitallisia aineita.
Ensisijaisesti tulisi suosia lyhytvaikutteisia nikotiinivalmisteita, kuten purukumia tai imeskelytabletteja. Nikotiinipurukumin (vahvuus 2 mg) maksimiannos raskaana oleville on enintään 8-12 palaa vuorokaudessa. On hyvä muistaa, ettei nikotiinipurukumia pureskella samalla tavalla kuin tavallista purkkaa, vaan sitä puraistaan vain muutaman kerran, kunnes sen maku tuntuu voimakkaana, minkä jälkeen se asetetaan lepäämään posken ja ikenen väliin, josta nikotiini imeytyy verenkiertoon.
Raskauden aikaisen nikotiinikorvaushoidon käytön tulee aina tapahtua lääkärin tai terveydenhoitajan seurannassa. Huomioi myös, että nikotiinikorvaustuotteita ei tule käyttää samanaikaisesti tupakkatuotteiden kanssa.
Eri nikotiinituotteiden vertailu ei yleisesti ole mielekästä, sillä ne ovat kaikki omalla tavallaan haitallisia, riippuen käyttötavasta ja niiden sisältämästä nikotiinimäärästä. Nikotiini on kaikissa muodoissaan myrkyllinen kemikaali, joka vaikuttaa raskauden aikaiseen terveyteen sekä äidillä että sikiöllä. Sikiön veressä nikotiinipitoisuus voi olla jopa 15 prosenttia suurempi kuin äidin verenkierrossa. Yhdessä nuuskapussissa on noin 16 mg ja nikotiinipussissa noin 3–100 mg nikotiinia. Erityisesti laittomilta markkinoilta hankittujen nikotiinituotteiden ainesosamerkinnät eivät välttämättä pidä paikkaansa, joten näitä tuotteita käytettäessä ei voi varmuudella tietää, miten suurelle nikotiiniannokselle altistuu.
niiden sisältämästä nikotiinimäärästä riippuen. Nikotiini on kaikissa muodoissaan myrkyllinen kemikaali, joka vaikuttaa raskauden aikaiseen terveyteen sekä äidillä että sikiöllä.
Sähkösavukkeiden tiedetään heikentävän keuhkojen toimintaa, ja niiden nesteistä ja aerosolista on löydetty osin samoja syöpävaarallisia aineita kuin tupakansavustakin (esimerkiksi asetaldehydi, bentseeni, formaldehydi ja tolueeni). Näiden määrät ovat tosin tupakkaan verrattuna yleisesti pienempiä, mutta koska kyseessä on suhteellisen uusi, jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä tuote, eivät kaikki mahdolliset haitat ole vielä tiedossamme. Erityisesti laittomilta markkinoilta hankittujen nikotiinituotteiden ainesosamerkinnät eivät myöskään välttämättä pidä paikkaansa, joten näitä tuotteita käytettäessä ei voi varmuudella tietää, miten suurelle nikotiiniannokselle altistuu. Lisäksi sähkösavukkeen käyttö aiheuttaa, kuten tavallinen tupakointikin, ympärillä olijoiden passiivisen altistumisen ilmaan kulkeutuville nanohiukkasille, aerosolille, höyrylle ja nikotiinille sekä näiden haittavaikutuksille.
Nikotiinin vieroitusoireisiin suositellaan käytettävän ensisijaisesti apteekista saatavia nikotiinikorvaustuotteita tai muita keinoja, kuten pastilleja. Sähkötupakan ei ole todettu olevan tehokas nikotiinivieroituksen keino.
Hanketta hallinnoi Filha ry. Pikkutöppöset onnistumiseen -hanke 2021-2024.